Hvad er en kystbåd egentlig?


Egentlig er en kystbåd "bare" en båd, der er beregnet til at trække op på/ sætte ud fra den åbne kyst. Men det stiller krav til styrke, udformning og vægt, da den skal kunne sættes ud og lande direkte i brændingen, og ofte "hoppe" lidt på bunden hen over revlen. Men den må ikke være tungere, end at det skal være praktisk muligt at flytte den hen over stranden ved hjælp af et spil. I "gamle dage" foregik det med håndspil og ruller, senere kom de elektriske eller motordrevne spil til, men der er stadig en vægtmæssig grænse.

Jeg synes nedenstående båd A92 "Else Marie" er et godt eksempel på en kystbåd fra da jeg var knægt.
A92 "Else Marie".


Som det ses, er "Else Marie" klinkbygget og med et flot "svaj i ryggen". Bemærk, at der ikke er nogen ræling, men bare et enkelt "bord" op over dækket.Det er utroligt, at der ikke skete flere ulykker end der gjorde, når man skulle arbejde på et glat, gyngende dæk og uden en ræling at gribe i.

Agter ligger styrehuset, der er åbent bagud. Man styrede med rorpinden, der kan ses stikke bagud og ned gennem dækket til roret. Den der styrede stod i en "brønd" ned i dækket, og foran ham var lugen ned til maskinen. Han kontrollerede motorens omdrejninger med et håndtag, "regulatoren".

På billedet ses en spand sat over "skorstenen" for ikke at få regn/sne/sand ned i motoren. Til motoren kunne også kobles et spil, der ses sidde ovenpå motorrummet. Spillet blev bl.a. brugt til at hale vodtovene ind med og at takle vodposen op på dækket ved hjælp af en talje i den forreste mast. På den tid ville der normalt være en "stopmaskine" til at hale og kvejle snurrevodstovene op med, men en sådan er ikke monteret.

Ved formasten ses toppen af "lugaret": Et lille rum med to bænke og et lille bord. Bænkene var store nok til at man kunne snuppe en lur, hvis man ikke var alt for langbenet. En gasflaske og et blus gjorde det muligt at lave en kop kaffe til madpakken. På skottet var monteret en grøn "Sailor" radio-telefoni radio, så man kunne holde sig i kontakt med de andre både og spilmanden i land. Allerforrest var et lille rum til ragelse (herunder hørte typisk nogle ældgamle redningsbælter).

Havvand, fiskeslim og gamle kaffeslatter på dørken gav sammen med vådt olietøj, mad, tobaksrøg og "naturlige uddunstninger" en ubeskrivelig, men egentlig ikke ubehagelig lugt. Det var et kup, hvis man som knægt kunne snige sig herned, for der stod altid en stor pakke med "sukkerknalder" på bordet.

Mellem for- og agtermast ses radiotelefoni-antennen spændt ud.

Allerforrest ses en stump wire (snudestroppen), som blev brugt til at koble spilwiren til ophalerspillet på.Til startsiden